Helikobakter, kyselina zaludočna

 

Helikobakter, žalúdočná kyselina (HCL) a pokazený žalúdok

Žalúdočná kyselina je najdôležitejšou súčasťou trávenia. Napriek tomu konvenčná medicína vyšetrenie kyslosti žalúdka zanedbáva. Vedecké poznatky dokazujú, že väčšina pacientov s ochoreniami tráviaceho systému trpí na nedostatok kyselín a nie na prekyslenie, ako si to mnohí myslia.

Riadne a systématické vyšetrenie kyslosti žalúdka je tým najdôležitejším a najzákladnejším pri stanovení správnej diagnózy gastroenterológom.

Pacient sa nesmie uspokojiť vetou: “Máte veľa kyselín”, keďže skutočnosť je zvyčajne iná. Správne trávenie je pre zabezpečenie optimálneho zdravia nevyhnutné a naopak nekompletné alebo nesprávne trávenie potravy je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb.


Napriek tomu, že sa často hovorí o nadbytku HCL, najčastejšou príčinou nesprávneho trávenia je okrem nedostatku tráviacich enzýmov z pankreasu a potravy aj nedostatok žalúdočnaj kyseliny (HCL) čo spôsobuje omnoho závažnejšie zdravoné problémy ako jej nadbytok.Problémom nie je len to, že prijímanie správnej, kvalitnej a zdravej potravy či výživových produktov je málo úžitočné, ak sú tieto nesprávne štiepené a vstrebávané, ale nekompletne strávené makromolekuly môžu byť nepotrebne vstrebané do krvného systému. To nakoniec vedie k mnohým závažným poruchám imunitného systému a metabolickým ochoreniam.

Iným slovom povedané, konvenčná medicína mnohé tráviace problémy automaticky, avšak bezdôvodne, prisudzuje nadbytku žalúdočnej kyseliny (prekysleniu) a to bez náležitých a zásadných vyšetrení. Fakt je taký, že väčšina pacientov trpí na nedostatok alebo aj celkovú absenciu HCL,ktorý sa prejavuje podobne, ako pri prekyslení,vrátane symptómu tzv. pálenia záhy (gastro-intestiálny reflux) krátko po jedle.

Pri nedostatku HCL je totiž potrava nedostatočne a nesprávne trávená, následkom čoho dochádza ku kvasným a hnilobným procesom, akumulácii plynov, ktoré spôsobujú návrat časti potravy, resp. štiav do pažeráka a k pocitom pálenia záhy. Inými príznakmi nedostatku HCL sú:

  • neprimerané grganie,
  • zápach z úst,
  • plynatosť z dôvodu tvorenia a akumulácie plynov z kvasenia (nie trávenia) potravy,
  • nadmerný pocit plnosti v žalúdku z dôvodu neschopnosti žalúdka tráviť potravu,
  • nutkanie na zvracanie,
  • hnačka alebo zápcha,
  • svrbenie konečníka,
  • nevoľnosť a ospalosť,
  • mnohé alergické reakcie,
  • krehké a štiepiace sa nechty,
  • rozšírené cievy v oblasti nosa a líc (červený nos a líca) ak nie je potvrdená iná príčina ako napr. použitie alkoholu,
  • post-adolescentné akné,
  • nedostatok železa s následkom anémie,
  • chronické črevné alebo systemické (iné orgány) parazity a kvasinkové infekcie
  • nestrávené časti potravy v stolici,
  • chronická kandidiáza,

Na základe nesprávneho diagnostikovania sa pacientom s nedostatkom HCL ešte podajú lieky (napr. Helicid s aktívnou látkou omeprazolum) na jej zníženie.

Výsledkom je blokovanie celého tráviaceho procesu (a tak má pacient spočiatku pocit, že mu lieky proti HCL pomohli) a mnohé vážne ochorenia z toho vyplývajúce, ktoré sa postupne časom objavujú, vrátane závažných infekcii organizmu a metabolických ochorení ako cukrovka a rakovina.